Húsvétkor többnyire minden családnál hasonló fogások kerülnek az asztalra, melyeknek ilyenkor elengedhetetlen részei a sonka, a tojás és a kalács. Ám néha nem árt kicsit kísérletezni, és egy-egy különleges finomsággal feldobni a szokásos menüsort, meglepve ezzel az egész családot, és szerezve nekik egy emlékezetes húsvéti ebédet. És minek örül a legjobban az ember, ha nem a desszertnek? Hoztunk két ínycsiklandozó finomságot, amik igazi díszei lesznek az ünnepi asztalnak!
Répatortás sajttorta
A répatorta mára a klasszikus húsvéti menüsor része, ám ez is olyan desszert, amivel bátran lehet kísérletezni és feldobni egy-egy új trükkel. Mi most egy olyan tortát hoztunk nektek, amiben a répatorta a sajttortával keveredik – a kettő klasszikus desszert pedig csodálatos egységet képez! Lepd meg vele a családot. Imádni fogják!
Hozzávalók:
- 450 g krémsajt
- 2 db tojás
- 1 tk. vanília kivonat
- fél csésze tejföl
- 2/3 csésze cukor
- Tejszínhab vagy fehér tortabevonó
- Marcipán sárgarépák vagy apró csokinyuszik
Hozzávalók a répatortához
- 2-3 db répa
- 1 tk. sütőpor
- ¼ tk. só
- 1 és ¼ csésze liszt
- 1 tk. fahéj
- fél csésze repceolaj
- késhegynyi szerecsendió
- 1/3 csésze barnacukor
- 2/3 csésze porcukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 db tojás
Elkészítés
Verjük fel a tojásokat a barna- és a porcukorral, öntsünk bele olajat és vaníliát, elkeverés után pedig jöhet hozzá a lereszelt répa és a répatorta többi hozzávalója.
A sajttortához robotgéppel keverjük simára a krémsajtot a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a többi összetevőt.
Vajjal kikent tortaformába öntsük a répatorta-mix körülbelül háromnegyedét, majd erre zúdítsuk rá a sajttorta felét. Ezekután rétegezzük a két masszát, amíg a két keverék el nem fogy.
180 Celsius-fokra felmelegített sütőben a torta körülbelül 45 perc alatt sül meg. Utána egy órán át hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, végül legalább négy órára tegyük hűtőbe – de a legjobb, ha egész éjszakára ott hagyjuk. Ízlés szerint tehetünk rá tejszínhabot vagy fehér tortamázat is, a dekorálást pedig fedobhatjuk néhány marcipánsárgarépával vagy akár csokinyuszival.
Csokifészek
A csokifészkek nem klasszikus desszertek, ezek apró kis dekoratív tartói lesznek más finomságoknak.
Hozzávalók
- 20 dkg cukormázas csokitojás
- 1 dl víz
- 6 narancs héja
- 6 dkg gyömbér
- 2 ek. cukor
- 3 dkg étcsokoládé
- 20 dkg tejcsokoládé
- 3 dkg vaj
- apró csokitojások és csokinyuszik
Elkészítés
Törjük apró darabokra a tej- és étcsokoládét, olvasszuk fel a vajjal együtt, majd tegyük félre hűlni. Addig is kezdjük el forralni a cukrot, a vizet és a gyömbért, egészen addig, míg fel nem oldódik a cukor. Ezt is hagyjuk kihűlni.
A narancshéjat vékony csíkokra vágva keverjük a csokoládémasszába, adjuk hozzá az előbb felforralt keveréket, majd ebből halmozzunk sütőpapírra 4-5 adagot. Ezekből formázhatjuk egy kanál segítségével a fészkeket, melyek ha kihűltek, csodás kis fészkei lesznek a különböző, tojás formájú édességeknek.
Ne feledjük, hogy a csokoládéból készült finomságokkal sose lehet mellélőni! Ezt jól bizonyítja előző cikkünk is, melyben a három legfőbb csokifajtához adtunk három csodás receptet.
Klikk ide, hogy megnézd őket!